Hovawart Club Nederland


Speurhondenschool Nose@work. "Kennismakingsworkshops praktijkspeuren"

Geplaatst op 21-04-2018  -  Categorie: Workshops

Speuren in Elst.

Onder het mom van ga je neus maar achterna en dan kom je er vanzelf, dat ging deze keer echter niet op. Elst ligt namelijk op twee plekken in ons land. Elst in de provincie Utrecht, gelegen aan de Nederrijn aan de zuidkant van de Utrechtse heuvelrug behorende bij de gemeente Rhenen was de workshop speuren. Wij werden die dag door Erik Dijks en zijn vrouw Marijke op een mooie locatie gelegen in de bossen ontvangen met koffie en wat lekkers. Hierna kregen we de benodigde instructies voor het speuren met de hond. Zo duidelijk als wij mensen voetafdrukken in vochtig zand zien, zo helder en onmiskenbaar onderscheidt de hond ontelbare geuren. Ook als sporen al uren oud zijn en voor het menselijk oog niet meer zichtbaar, dan kan de hond met zijn neus het spoor nog altijd feilloos volgen.

speuren-elst speuren-elst-1jpg speuren-elst-2jpg

 

De reukzin van honden is dus veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het aantal reukcellen. De kwaliteit van de reukzin wordt echter ook door andere factoren bepaald, want metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond rond de één miljoen keer beter is dan dat van de mens. Zo kan hij bijvoorbeeld de geur van zweet van de mens en dier in miljoenvoudige verdunning waarnemen en herkennen! Het zelfde geldt voor vetzuren en andere geurstoffen bv: huidschilfers waarvan we er duizenden per dag verliezen. In de hersenen worden de binnenkomende signalen verwerkt.

De reukhersenen (gedeelte van de hersenen waar de geuren terecht komen en worden beoordeeld), zijn in vergelijking met de mens ook veel groter. Als je dit allemaal weet, dan is het voor een hond een makkie om sporen uit te lopen. Het heeft meer te maken met motivatie van de hond en zijn concentratie vermogen.

Op een gegeven moment stonden we in het bos waar je de hond naast je laat plaats nemen en het commando geeft bv: speur nadat je hem de geur van de persoon in dit geval een stukje spijkerbroek in een afsluitbaar zakje heb gegeven van de persoon die de hond moet gaan zoeken. Dit doe je door het zakje te openen en deze gelijk onder zijn neus te houden zodat de hond de geur kan opnemen.
Zodra je het commando heb gegeven zie je de hond snuffelen, vervolgens trekt hij je uit je verschoning in zijn haast om het spoor te volgen. In rap tempo loopt hij met zijn neus 10 cm boven de grond het pad af. Als je geleerd heb je hond te lezen kun je zien of hij nog op het goede spoor zit. Wanneer hij het spoor bijster is kun je een stukje achteruit lopen in de hoop dat hij het juiste spoor weer opvangt.

Kruisingen kunnen wel eens een handicap vormen, je hond geeft blijk van stereo ruiken aan, hij zigzagt dan heen en weer tegen de wind, waarbij hij een windbaan probeert te vinden. Door de geurconcentratie in zijn linker en rechterneusgat te vergelijken kan de hond vervolgens achterhalen waar de bron van de geur zich bevindt. Na deze leerzame workshop deden we nog een drankje en waarbij tevens een certificaat werd uitgereikt aan de deelnemers. Erik en Marijke, namens alle deelnemers bedankt, het was top.

Ton Benschop.


© 2024 Hovawart Club Nederland