Hovawart Club Nederland


Fokken binnen de HCN

 

De Hovawart Club Nederland (HCN) onderscheidt zich door zijn fokbeleid door samenwerking met de Internationale Hovawart Federatie (IHF). Voor de HCN staat gezondheid voorop.
Door ons lidmaatschap van de IHF hebben wij toegang tot een database waarin alle gezondheidsgegevens van de deelnemende rasverenigingen uit 16 verschillende landen zijn vastgelegd. Daardoor kunnen er verantwoorde combinaties gemaakt worden met honden binnen de IHF. Op deze manier is het mogelijk de inteelt zo laag mogelijk te houden en tegelijk het huidige hoge gezondheidspeil van ons ras te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

Om met een Hovawart te fokken moet je lid zijn van de HCN en je Hovawart moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn opgenomen in het Verenigingsfokreglement (VFR).

Minimaal vier maanden voor de verwachte loopsheid kan een fokaanvraag ingediend worden bij de fokcommissie. Deze commissie ondersteunt fokkers bij het uitzoeken van de stambomen.
Dit geldt zowel voor gezondheid, karakter als exterieur. Op deze manier kan de fokker zoveel mogelijk informatie verzamelen om een zo goed mogelijke keuze voor een combinatie te kunnen maken binnen de reglementen van de HCN.
Bij het fokken met de Hovawart wordt de nadruk gelegd op gezondheid en karakter. Het aantal dekreuen in Nederland is beperkt. De kans is daarom groot dat de reu die het meest geschikt is voor de teef in Duitsland wordt gevonden. De fokcommissie onderhoudt hierover de contacten met onze Duitse zusterclub, de RZV.

Ook adviseert de commissie bij alle praktische zaken rond de dekking, de geboorte en het nest.


Aanbevolen artikel
Scheiden van pups - gevolgen van vroegtijdige scheiding, geschreven door Drs. M.W.L.J. Verbruggen.
Voor het downloaden van dit artikel: klik hier

Aanbevolen boeken
De geboorte bij de hond, C. Naaktgeboren e.a. (ISBN 9058601315)
Honden fokken, Esther Verhoef (ISBN 9058410587)

 

Puppies

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022


© 2023 Hovawart Club Nederland