Hovawart Club Nederland


De Hovawart historie

 

Hondenfamilie met oude knolDe Hovawart was vroeger een forse boerenhond die de boerderij bewaakte tegen allerlei bedreigingen. De Hovawart betekent dan ook ‘de bewaker van het hof’. De eerste keer dat de ‘Hovewart’ werd genoemd in literatuur, althans dat wij weten, was in het 13e -eeuwse gerechtsboek genaamd: de “Schabenspiegel”. Daarnaast verscheen de hond ook in een schilderij van Benno Adams (1869): ‘Hondenfamilie met oude knol’. Hier zie je duidelijk de overeenkomst tussen het ras van vandaag en van toen. Zelfs de drie kleurslagen lijken al aanwezig te zijn.

 

De koning van de Hovawart

castor-meyer-buschDe Hovawart van vroeger heeft het helaas niet overleefd als ras, maar wel als typehond. Het jaar 1922 wordt gezien als het eigenlijke begin van de Hovawart fokkerij. Zoöloog Dr. K.F. König heeft kort na de eerste wereldoorlog het ras nieuw leven ingeblazen. Zijn zoektocht naar “prototypische” honden die leken op de oude Hovawart eindigde in afgelegen gebieden in het Harzegebergte en het Odenwald. Deze kruisingen van Duitse herdershonden, Newfoundlanders en Kuvasz kwamen dichtbij het ideaal van Dr. Kurt König. En er waren ook kruisingen met de Leonberger.

 

De eerste fokkers

Na al het werk van Dr. Kurt König stichtten de eerste Fokkers de “Hovawart-Verein für deutsche Shutzhunde e.V.” (Hovawart Club voor Duitse waakhonden) op. Alle inspanningen om de boerenhond te bewaren werden in 1937 beloond toen de Hovawart officieel als ras werd erkend in Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog was het aantal fokhonden sterk teruggelopen. Er waren veel individuele fokkers en regionale fokgroepen die allemaal hun eigen Hovawart types ontwikkelden. Uiteindelijk kwamen deze groepen samen tot de “Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e.V.”.

 

De ontwikkeling van het ras

jaren40kleurenSinds 1959 wordt het ras als raszuiver beschouwd. In dezelfde tijd stelden fokkers in Oost-Duitsland een eigen stamboek samen. Door de politieke ontwikkelingen in het land dreven West- en Oost Duitse clubs steeds verder uit elkaar. Na de eenwording van Duitsland bleek dat het ras in beide delen hetzelfde waren gebleven.

 

De eerste Nederlandse Hovawart

baloe-vom-gilaBaloe von Gila kwam in 1956 samen met haar eigenaar mevrouw De Fremery-Ledoux naar Nederland. Twee jaar na het importeren van de hond stelde Anneke de Fremery Baloe haar tentoon op de “Winner” hondenshow in Amsterdam. Mede vanuit de interesse op deze show werd op 1 november 1959 de Hovawart Club Nederland gesticht. In 1963 werden de Hovawart en de club erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland.

 

 

Bron:
Helga M. van Voorthuysen-Dijkhuis
International Hovawart Federation

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022


© 2025 Hovawart Club Nederland