Hovawart Club Nederland


De KCM

 

Jaarlijks organiseert de Hovawart Club Nederland (HCN) samen met de Hovawart Vrienden Nederland (HVN) een KampioenschapsClubMatch (KCM).

Tijdens onze KCM wordt de Hovawart gekeurd op een aantal punten: zijn exterieur, het gedrag en de gezondheid van de hond. De keuring wordt gedaan door een keurmeester die daarvoor is opgeleid en alles weet van de raskenmerken van de Hovawart.

Je kunt inschrijven voor een bepaalde (leeftijds)klasse:

 • jongste puppyklasse (4 – 6 mnd)
 • puppyklasse (6 - 9 mnd)
 • jeugdklasse (9 - 18mnd)
 • tussenklasse (15 - 24mnd)
 • open klasse (vanaf 15 md)
 • veteranenklasse (vanaf 8 jaar)
 • kampioensklasse (vanaf 15 md, hond bezit een kampioenscertificaat)
 • gebruikshondenklasse (vanaf 15 md, hond bezit een werkdiploma)
 • fokkersklasse (vanaf 9 mnd, fokker is ook eigenaar hond)

Hovawarts, reuen en teven vanaf 4 maanden kunnen meedoen. Voor reuen geldt dat zij niet gecastreerd mogen zijn. De KCM is alleen toegankelijk voor honden met een FCI-stamboom.

 

Hoe verloopt de KCM?

Wanneer je je bij aankomst meldt bij het secretariaat ontvang je je startnummer en een catalogus. Het nummer dien je duidelijk zichtbaar in de ring te dragen.

De reuen en teven worden apart gekeurd. Elke klasse wordt ook apart gekeurd, de honden worden gekwalificeerd als Uitmuntend, Zeer Goed, Goed of Matig. In elke klasse wordt een nummer 1 t/m 4  aangewezen.

Alle nummers 1 van een klasse (behalve jongste puppyklasse en puppyklasse) gaan nog een keer de ring in, waarna er uiteindelijk een beste reu en een beste teef worden aangewezen. Uit deze twee honden wordt de Best of Breed gekozen (BOB), de beste van het ras. De andere heet dan Best of opposite Sex, beste van het andere geslacht (BOS). Omdat er op onze KCM maar één ras is, is de BOB ook eindwinnaar, de Beste van de show (BIS, Best in Show). Deze hond krijgt ook de officiële titel Clubwinnaar (CW).

Ook worden er CAC punten uitgereikt aan de beste reu en beste teef (Certificat d'Aptitude au Championnat. Letterlijk vertaald: een certificaat van geschiktheid tot kampioen). Een behaalde CAC kampioenschapsprijs telt dubbel tijdens de KCM voor het behalen van de titel Nederlands Kampioen. Meer uitleg over de CAC punten vind je op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland www.houdenvanhonden.nl

Als je het leuk vindt om vaker met je hond te showen of om sportprestaties bij te houden kun je bij de Raad van Beheer een hondenlogboek aanvragen.

 

In de ring

De keurmeester beoordeelt de hond in stand en in beweging. Om een goed totaalbeeld te krijgen laat je samen met je Hovawart het volgende zien in de ring:

 • Staan en betasten. Je moet je hond in stand kunnen zetten. De keurmeester betast je hond en voelt hoe de hond in elkaar zit en hoe de vacht van de hond is.
 • Gebit tonen. Zorg er dus voor dat je hond zijn tandjes wil laten zien.
 • Gangwerk (draven). Er zijn een 3-tal figuren die gelopen worden: een rondje door de ring, een driehoek en een rechte lijn heen en terug. Zorg ervoor dat de hond aan de kant van de keurmeester loopt (meestal aan je linkerkant), zodat hij/zij vanaf de binnenzijde van de ring de hond goed kan zien.

Er zijn kynologenclubs die speciale ringtrainingen verzorgen. Je zou kunnen overwegen om een aantal lessen te volgen. Maar ook op onze KCM dag is altijd iemand aanwezig die je wat tips kan geven.

Tijdens de show kijkt de keurmeester niet alleen naar de bouw maar ook naar het uiterlijk van je hond. Veel mensen besteden daar dan extra aandacht aan zodat hun Hovawart mooi geborsteld en gekamd de ring in gaat.

 

Wat neem je mee?

 • Je Hovawart(s) en een goed humeur! Hoewel de KCM een officiële show is, is het ook vooral een gezellige dag waarop je andere liefhebbers van het ras ontmoet en je veel prachtige Hovawarts bij elkaar ziet. Ook worden er leuke demonstraties en/of workshops gegeven. Probeer dus vooral van deze dag te genieten! Jouw Hovawart blijft voor jou de mooiste en de liefste.
 • Het paspoort van je hond met daarin de inentingen en chipnummer.
 • Eten en drinken voor je hond. In de ring mag je voertjes gebruiken.
 • Een normale (smalle) halsband met riem (in de ring wordt geen tuigje gedragen) of een showlijn.
 • Bij warm weer een tentje of parasol. Aan de rand van het terrein kun je een mooi plekje uitzoeken om deze op te zetten.
 • Eventueel een bench voor de hond waarin hij zich even kan terugtrekken. Een KCM kan een overweldigende dag voor hem zijn, dus een rustplaats is dan erg prettig voor de hond.
 • Een (klap)stoeltje, voor als je even rustig bij je hond op de plaats wilt zitten. Een grondpen is ook handig.
 • Makkelijke schoenen om in de ring op te kunnen lopen. Let er op dat je geen wapperende kleding aan hebt.

Voor vragen kun je op deze dag altijd terecht bij het secretariaat of een van onze vrijwilligers.

We hopen je te mogen ontmoeten op deze dag. Alvast veel plezier op onze KCM!

Je kunt je hier inschrijven: Inschrijven KCM

Laatst bijgewerkt op 16 september 2022


© 2023 Hovawart Club Nederland