Hovawart Club Nederland


Lezing over de Embark DNA-test

Geplaatst op 04-10-2022  -  Categorie: Lezingen

Uitnodiging lezing Embark

 

Op zaterdag 22 oktober 2022 organiseert de HCN een lezing over de Embark DNA test, gegeven voor Marjoleine Roosendaal, vertegenwoordiger van Embark in Nederland.
Wij nodigen graag fokkers en andere belangstellenden uit deze lezing bij te wonen in het clubgebouw van KC Pampus te Almere van 13.30 uur tot +/- 16.30 uur.

 

Het doel van de Embark DNA-test is inzicht te krijgen in het DNA van een hond. Binnen de fokkerij van de Hovawart wordt al veel onderzoek gedaan naar erfelijkheid en gezondheid bij het maken van geschikte combinaties, maar het kan nog veel exacter.

 

Tijdens de lezing vertelt Marjoleine hoe het testen bij Embark werkt en wat er getest kan worden. De “breeders kit” van Embark test met één swab wangslijmvlies op meer dan 200.000 markers.

Een marker is een plek op het DNA waarvan we exact weten welke eigenschap daar ligt. Dit kan zijn het bepalen van de vachtkleur, de oorlengte, maar ook de aanleg voor een erfelijke ziekte.

 

Op dit moment is er wereldwijd geen ander laboratorium dat zo breed test als Embark, en dat maakt hun test vooruitstrevend voor de hondenfokkerij. Omdat er veel breder wordt getest, is de Embark-test ook niet te vergelijken met een enkele DNA test voor een ziekte of kenmerk, zoals we bijvoorbeeld kennen van de DNA test voor ziektes als "von Willebrand" of "PRA". De Embark test omvat dat en nog veel meer.

 

Marjoleine legt tijdens deze lezing uit hoe het testen via Embark kan bijdragen aan de Hovawart fokkerij. Dit doet ze onder andere aan de hand van uitslagen van reeds geteste Hovawarts.

Met name de berekening van het COI (inteeltpercentage op DNA niveau in plaats van op stamboomniveau) is een belangrijk onderdeel van de uitslagen. De meeste fokkers zijn wel bekend met het COI van hun nesten op papier, maar hier zitten een aantal nadelen aan:
Ten eerste wordt het COI meestal standaard berekend over 6 generaties. Alle inteelt die voor die 6 generaties is voorgekomen wordt niet meegenomen in de berekening, waardoor een onvolledig beeld ontstaat. Voor het ware getal moet het COI worden berekend over alle generaties.
Een ander nadeel van de traditionele COI-berekening is dat het gebeurt op basis van informatie op papier. Fouten in de stamboom of gesjoemel met namen in het verleden zorgen daarom voor een berekening die niet klopt.

 

Door via Embark te testen wordt het ware COI bekend, zonder misvattingen door fouten in een stamboom of database.
Dit vertelt de eigenaar niet alleen het inteeltpercentage van de hond, maar zet deze ook af tegen het rasgemiddelde en het gemiddelde van alle rashonden.

 

De kosten voor de lezing bedragen €7,50 voor HCN-leden (en introducé(s)) en €10,- voor niet leden.

Je kunt je voor deze lezing aanmelden (graag voor 20 oktober 2022) via de clubagenda van de HCN.


© 2025 Hovawart Club Nederland