Hovawart Club Nederland


Erfelijkheid en dan met name oogafwijking

Geplaatst op 14-04-2018  -  Categorie: Lezingen

Lezing erfelijkheid, m.n. oogafwijking door Kirsten Wesche

 

Kirsten stelt zich voor en geeft kort aan wie ze is en waarom ze deze presentatie geeft. De presentatie begint met uitleggen waar rekening mee gehouden dient te worden in de fokkerij. Er wordt uitleg gegeven waar opgelet moet worden in het exterieur zoals bouw, maar afwijkingen in de oren, staart, polsen, lengte van de rug etc.

Afwijkingen in het bewegingsapparaat kunnen gevolgen hebben zoals. bv. artrose op latere leeftijd. Een ander belangrijk punt waar op gelet moet worden is het karakter. Angstige en agressieve honden moeten logischerwijs uitgesloten worden voor de fokkerij. Vooral van angst is bekend dat dit kan worden overgedragen op de pups.

Tijdens een test worden verschillende karaktereigenschappen getest d.m.v. allerlei uitwendige prikkels.
In een FCI reglement staat waar een test minimaal aan moet voldoen.

In Denemarken hebben ze een schema ontwikkeld waarbij er een grafiek gemaakt is van de testen van de reuen en de teven. Hier kun je de uitslag van de test van je eigen hond bij houden en zien of er uitzonderingen zijn t.o.v. de standaard Hovawart. Ook kun je hiermee een evt. partner vergelijken met je eigen hond. Zodat je niet dezelfde “verkeerde” eigenschappen mengt. Helaas is deze methode niet 1 op 1 over te zetten op onze MAG+ test.

lezing-erfelijkheid

Genetische afwijkingen:

Knikstaart:

Een knikstaart is een afwijking in de staart, Het kan voorkomen in de wervelschijf maar ook er tussen. Als men een hond inzet voor de fokkerij is er een kans dat bij de nakomelingen een soortgelijke afwijking op een andere plek in het skelet zich voordoet. Zoals b.v. in de rug. Vandaar dat er met een hond met knikstaart niet gefokt mag worden.

HD:

Kirsten stelt dat als een hond genetisch geen HD heeft deze ook geen HD zal krijgen. In tegenstelling tot OCD hier heeft milieu een hele grote invloed op. In Amerika is er iemand een onderzoek begonnen om meer naar het DNA te kijken van de Hovawart. In combinatie met DM. Er is een mogelijkheid om bloed of wang-slijmvlies naar haar op te sturen. Mocht u hier meer informatie over willen kunt u contact opnemen met de fokcommissie.

Oogafwijkingen:

De oogafwijkingen zijn binnen de RZV over een langere periode bijgehouden hierin is te zien dat MPP en cataract de laatste jaren in percentage zijn afgenomen.

lezing-erfelijkheid2lezing-erfelijkheid3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cataract:

Vertroebeling van de lens. Dit is bijna altijd erfelijk, bij oogonderzoek is duidelijk te zien of het erfelijk is of niet.
Cataract is altijd progressief in tegenstelling tot andere oogafwijkingen. Met honden met cataract mag niet gefokt worden.

PHTVL:

Er blijven restjes van het embryonale lensvaatnetwerk achter dat voor de geboorte de achterzijde van de lens van voedingsstoffen moest voorzien. Het komt voor in verschillende gradaties:
Graad 1 er blijven minimale restjes achter.
Graad 2-6 bij deze ernstiger vormen blijven er grotere delen achter en gaan zij tevens woekeren
De 1e heeft de hond heeft geen last van. Graad 2 is ernstiger.

Retina dysplasie:

Aangeboren en erfelijke netvlies-/vaatvliesafwijking.
Lichte vorm kleine locale plooitjes in het netvlies( retina), midden vorm grotere plooien of lokale loslatingen met later retinadegeneratie (verval), ernstige vorm grote plooien of totale retinaloslating.
Specialisten zeggen hier niet mee te fokken.

Entropion:

Ooglid krult naar binnen.
Kan geopereerd worden.

Ectropion:

Ooglid krult naar buiten.
Kan geopereerd worden.

MPP:
MPP is een oogafwijking die niet vaak voorkomt. Er blijven restjes van het embryonale lensvaatnetwerk achter dat voor de geboorte de voorzijde van de lens van voedingsstoffen moest voorzien. MPP is misschien erfelijk. Er is geen onderzoek naar gedaan. Maar we zien het in sommige lijnen wel meer voorkomen. Is er MPP op de lens dan wordt aangeraden met deze hond niet te fokken. Specialisten weten al voor jaren dat het een kleine afwijking is. Combineer geen honden met dezelfde soort afwijkingen. Zoals MPP-PHTVL. Is er sprake van een ernstiger vorm dan is niet aan te raden te fokken. De ernstige vormen komen zeer weinig voor bij de Hovawart.

Distichiasis:
Enkele of meerdere haartjes op de ooglid rand.

Dermoid:
Stukje huid op het de oogbol. Dermoid is een erfelijke aandoening.

Take Home Message:

Genetische variatie is een belangrijk punt. Omdat we een gesloten fok hebben, hebben we veel honden nodig en is het belangrijk om niet zomaar honden uit te sluiten voor de fokkerij. Binnen ons ras is er een hoop bekend over de gezondheid. Als we goed opletten welke combinaties we maken kunnen honden met een minimale afwijking bijdragen deze variatie zo groot mogelijk te maken?

Karin Goederaad.
Fokkerij HCN.


© 2024 Hovawart Club Nederland