Hovawart Club Nederland


MAG-plus test

 

De geschiktheid van een hond als huishond wordt in deze tijd steeds belangrijker. Inmiddels beschermt de Hovawart ook vaker het huis dan het daadwerkelijke hof. Om te meten of een bepaalde hond of bepaald ras goed functioneert als huishond, is de MAG-plus test ontwikkeld waarmee vanaf 2001 gestart is.

Het doel van de MAG-plus test

De MAG-plus test wordt uitgevoerd om het Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag van de hond te meten. Deze test dient als alternatief voor de agressietest, die eerder is ontwikkeld door het ministerie van Landbouw om juist de agressie van honden te meten.

De test meet het gedrag dat de volwassen hond in aanleg had tot dan toe ontwikkeld heeft. De hond hoeft geen trainingsresultaten te laten zien.

Door middel van de normering die wordt gebruikt, kunnen de gedragskenmerken bijgestuurd en verbeterd worden. Dit doen wij dan ook van tijd tot tijd.

De test wordt afgenomen door een testleider en twee gediplomeerde gedragskeurmeesters. Zo zijn de resultaten van de test betrouwbaar.

Door het protocol dat is vastgelegd, biedt de test een zo groot mogelijke gelijkvormigheid. Er wordt rekening gehouden met de opstelling, de inhoud, de timing, de observatie en de interpretatie van de observaties.

Zie ook: uitvoeringsprotocol MAG-test 2014

 

MagtestHoe ziet een MAG-plus test eruit?

De MAG-plus test duurt per hond 15 tot 20 minuten. In deze tijd wordt de hond 17 items aangereikt. Na deze gedragstest, waarin een eigen HCN-gedragsnormering wordt gebruikt, wordt de hond ook beoordeeld op exterieur. Dit wordt gedaan door een raskeurmeester. Aan het eind van de test wordt de hond gefotografeerd.

De uitslag van de test

Volgens het fokreglement van de HCN is de uitslag van de MAG-plus test bepalend voor de toelaatbaarheid van de hond bij een fokkerij.

Het kan natuurlijk voorkomen dat een hond niet slaagt voor de test. Er is hierna één hertest mogelijk.

Ben jij benieuwd naar de MAG-plus test?

Kom dan gerust een keer kijken. Of heb je nog vragen - vul dan het "contactformulier MAG-plus test" in voor contact met de Gedragscommissie. De MAG-plus testen vinden twee keer per jaar plaats. Dit is meestal rond april en rond oktober op het terrein van de Hondenvereniging Zeewolde. In de activiteitenagenda staan de exacte data voor dit jaar!

De activiteitenagenda waar je ook je inschrijving kunt regelen: Activiteitenagenda

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022


© 2023 Hovawart Club Nederland