Workshops

18 juli 2020: Ik SUP "Hondensup" op de Loosdrechtse plassen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zaterdag, het tweede evenement van dit jaar stond gepland, gelukkig kon het evenement door de versoepelingen rondom het Corona virus doorgang vinden. Er was veel animo voor dit evenement, 8 honden en 11 personen hadden zich aangemeld.

Om 13.45 uur had iedereen zich verzameld bij het SUP-center in Loosdrecht en werden er tuigjes, zwemvesten en heupgordels uitgedeeld en kwamen de sportieve outfits tevoorschijn. Hierna togen we in 2 boten naar het (privé) eiland van Ik Sup Hondensup, hier lagen de SUPs en peddels al voor ons klaar. De honden konden nog even snuffelen en indien nodig een plasje doen, tevens werd er een groepsfoto gemaakt. Hierna begon de uitleg,hoe stap je op, waar zit of ligt je hond en hoe houd je de peddel vast?
De allerbelangrijkste regel was houd de hond aan de lijn, in het natuurgebied bij de Loosdrechtse plassen zitten namelijk veel reeën.


Nadat iedereen was opgestapt en zijn of haar balans had gevonden op het board, gingen we op pad. Iedereen begon zittend, maar al snel durfden de eersten het om te gaan staan, ook de eerste (tevens enige) duik in het water was een feit. We peddelden een klein doodlopend slootje in waar we een pauze hielden, er wat te drinken werd uitgedeeld. Daarna supten we nog naar een meertje waar hond en baas de kans kregen om te gaan zwemmen en vervolgens dezelfde route weer terug naar het eiland te suppen. Het natuurgebied is prachtig, we hebben diverse plaatsen gezien waar veel reeën zaten en waar deze het water oversteken.

"Is dit nu echt nodig"
Mooi was het te zien hoe de honden zich ontspannen op het board, sommigen voor op de punt, anderen dicht tegen hun baasje aan.
Terug bij het eiland werd iedereen geholpen met afstappen en voeren we weer terug naar de haven. Daar kreeg iedereen een certificaat uitgereikt als bewijs van deelname en togen zowel de baasjes als de hondjes moe maar voldaan weer naar huis.
We hebben van iedereen positieve opmerkingen gehoord, er zal dus zeker een vervolg georganiseerd worden.

"Evenementen commissie bedankt voor dit leuk evenement"


21 april 2018: Speurhondenschool Nose@work. "Kennismakingsworkshops praktijkspeuren"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Speuren in Elst. Onder het mom van ga je neus maar achterna en dan kom je er vanzelf, dat ging deze keer echter niet op. Elst ligt namelijk op twee plekken in ons land. Elst in de provincie Utrecht, gelegen aan de Nederrijn aan de zuidkant van de Utrechtse heuvelrug behorende bij de gemeente  Rhenen was de workshop speuren. Wij werden die dag door Erik Dijks en zijn vrouw Marijke op een mooie locatie gelegen in de bossen ontvangen met koffie en wat lekkers. Hierna kregen we de benodigde instructies voor het speuren met de hond. Zo duidelijk als wij mensen voetafdrukken in vochtig zand zien, zo helder en onmiskenbaar onderscheidt de hond ontelbare geuren. Ook als sporen al uren oud zijn en voor het menselijk oog niet meer zichtbaar, dan kan de hond met zijn neus het spoor nog altijd feilloos volgen. 

De reukzin van honden is dus veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het aantal reukcellen.
De kwaliteit van de reukzin wordt echter ook door andere factoren bepaald, want metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond rond de  één miljoen keer beter is dan dat van de mens. Zo kan hij  bijvoorbeeld de geur van zweet van de mens en dier in miljoenvoudige verdunning waarnemen  en herkennen! Het zelfde geldt voor vetzuren en andere geurstoffen  bv: huidschilfers waarvan we er duizenden per dag verliezen. In de hersenen worden de binnenkomende signalen  verwerkt.

De  reukhersenen (gedeelte van de hersenen waar de geuren terecht komen en worden beoordeeld), zijn in vergelijking met de mens ook veel groter. Als je dit allemaal weet, dan is het voor een hond een makkie om sporen uit te lopen. Het heeft meer te maken met motivatie van de hond en zijn concentratie vermogen.

Op een gegeven moment stonden we in het bos waar je de hond naast je laat plaats nemen en het commando geeft bv: speur nadat je hem de geur van de persoon in dit geval een stukje spijkerbroek in een afsluitbaar zakje heb gegeven van de persoon die de hond moet gaan zoeken. Dit doe je door het zakje te openen en deze gelijk onder zijn neus te houden zodat de hond de geur kan opnemen. 
Zodra je het commando heb gegeven zie je de hond snuffelen, vervolgens trekt hij je uit je verschoning in zijn haast om het spoor te volgen. In rap tempo loopt hij met zijn neus 10 cm boven de grond het pad af. Als je geleerd heb je hond te lezen kun je zien of hij nog op het goede spoor zit. Wanneer hij het spoor bijster is kun je een stukje achteruit lopen in de hoop dat hij het juiste spoor weer opvangt.

Kruisingen kunnen wel eens een handicap vormen, je hond geeft blijk van stereo ruiken aan, hij zigzagt dan heen en weer tegen de wind, waarbij hij een windbaan probeert te vinden. Door de geurconcentratie in zijn linker en rechterneusgat te vergelijken kan de hond vervolgens achterhalen waar de bron van de geur zich bevindt. Na deze leerzame workshop  deden we nog een drankje en waarbij tevens een certificaat werd uitgereikt aan de deelnemers. Erik en Marijke, namens alle  deelnemers bedankt,  het was top.

Ton Benschop.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 augustus 2017: Waterwerk te Oostvoorne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op zondagmorgen, togen we naar Oostvoorne bij de Brielse Maas. Wat kwamen we in een prachtige omgeving terecht met vriendelijke mensen die ons de weg wezen naar de locatie waar het waterwerk zou plaatsvinden. Na een plekje gevonden te hebben op het grote veld en kennis te hebben gemaakt met een groot aantal leden van Colonia werden we welkom geheten door André, één van de oprichters van Colonia. Er lagen allerlei maten wetsuits en schoenen gereed, die de begeleiders van de (workshop)honden mochten gebruiken. Vervolgens kregen we allerhande uitleg over het ontstaan van de vereniging en de activiteiten.

Kijk iets uit het water apporteren, dat is geen enkel probleem, maar iets uit het water oppakken en naar de boot brengen, waar “de baas” niet inzit, dat is niet te begrijpen. De oefening in de boot meevaren om er vervolgens uit te springen, was geweldig. Een pop vastpakken in het water en naar de kant brengen lukte prima en ook een surfplank met een mens erop naar de kant zwemmen, was een “eitje”.Maar aan alle pret komt een einde. Om circa 17:00 uur werd de dag afgesloten. Wat hebben we een heerlijke dag gehad met prima weer, met de mensen van Colonia die super aardig, gemotiveerd en heel geduldig zijn. Kortom een fantastische dag en wat vind ik het jammer dat ik al acht jaar oud ben, want anders had ik dit bijzondere waterwerk graag onder de knie gekregen.

HCN en Colonia veel dank voor de organisatie van deze prachtige dag.

Béla Barouch van de Sixenburg en Marianne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13 mei 2017: Dogpaddling dag “little Venice” in Giethoorn met DogWalkTrail.    

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DWT plus HCN. De eerste Dogpaddling dag in het programma van DWT. Een kleine groep leden van de HCN had er zin in met vier Hovawarts en een herder. Ons beperkte groepje was aangevuld met andere honden, dus een leuk gemêleerd gezelschap mensen en honden.
Eerst de wandeling van 2,5 uur door het natuurgebied Holtingerveld. Een gevarieerd gebied met veel hoogte- verschillen en getekend door de geschiedenis. Je vindt er hunebedden, grafheuvels, oorlogs- monumenten en bomkraters. Deels aangelijnd maar op het open stuk heide en het laatste stuk na het bos hebben de honden heerlijk uit gebreid vrij en los gelopen.


Na de picknick/lunch stapten we in de auto’s naar Giethoorn. De deelnemers kregen roeibootjes, een zogenaamde “punter”
(soort Venetiaans gondelmodel) en 2 kano’s. Om alle bootjes te proberen werd er onderling gewisseld. Het eerste stuk was echt door de toeristische grachtjes van Giethoorn en daar kregen we ook even een heuse onweersbui over ons uitgestort. De eerste wissel was bij de kerk, op het grasveld aan de kant. De tweede wissel was op een eilandje in het midden van het meer achter de grachten van Giethoorn. Vervolgens begonnen we aan het laatste deel van de tocht: over het meer en weer naar de grachten van Giethoorn.
 " Lekker Intensief Bezig""Evenementen commissie bedankt voor dit leuk evenement"

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 oktober 2016: "Workshop Detectiewerk"

Workshop Detectiewerk i.s.m. The Nose Knows”
gehouden in de Trainingshal DTC Sport, Drogteropslagen.

Detectiewerk:
Een van de natuurlijke driften van een hond is het zoeken.
Een hond gebruikt graag zijn neus en is er dagelijks mee bezig. Denk aan het snuffelen tijdens het uitlaten, opzoeken van voertjes die verstopt zijn. Deze natuurlijke drift gebruiken we
bij het detectiewerk.

Detectiehonden worden ingezet om stoffen op te zoeken.
Denk aan: narcotica, brand versnellende middelen, tabak, geld. Veel van deze honden zijn in dienst bij de politie, op een lucht-haven of bij gespecialiseerde bedrijven.

 


Eerst werd er een stukje theorie uitgelegd over het zoekwerk. Naast de neus is ook de tong en bek belangrijk voor het analyseren van de geuren. Daarna mochten de honden het proberen, dit eerst met twee boxen.

Na de lunch werd er opnieuw gespeurd, echter met meerdere boxen en verschillende geuren.

"Moeilijk"

Deze workshop Detectiewerk was zeer leerzaam, het is geweldig wat een hond met zijn neus kan doen.
Dit alles is voor herhaling vatbaar.

Evenementen commissie bedankt voor deze leuke dag.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2 oktober: "Dogmania Day"
Dogmania Day gehouden bij KC Pampus te Almere.
Deze dag waren er diverse workshop's:

Ochtend programma: Treibball, Hoopers, Pup-juniorenklas, Vachtverzorging en Lunchtafel-lezing.

Middagprogramma: Mini coursing, Steppen, 2e Vacht-verzorging. (tip: voor de pup-junioren /eigenaren)
"Wachten op de dingen die
komen gaan"

Treibball:

Treibball is een vrij jonge hondensport in Nederland. Doordat deze sport lichamelijk niet erg zwaar is, is deze sport ook zeer geschikt voor jonge en oudere honden en honden met een beperking. Het leuke aan treibball is dat er vele diverse rassen aan mee kunnen doen, alle honden kunnen dit eigenlijk als ze maar willen samenwerken met hun baas. De baas mag hierbij gebruik maken van alle soorten gebaren (handgebaren, fluitsignalen en stem).


"Actief bezig zijn
met de Hond
"

Hoopers:

Hoopers, dit is leren kijken naar de taal van mijn baas en zo alleen een parcours lopen op afstand. Het is zeer laagdrempelig en geschikt voor bijna elke hond, zowel jong als oud. De hond moet een parcours met voornamelijk Hoops, in combinatie met tunnels, hekjes en tonnen afleggen. De handler blijft binnen een vak of achter een lijn in het parcours. Vanaf die positie wordt de hond vooruit gestuurd.


"Contact tussen
Baas en Hond"

Pup-juniorenklas:

Gedrag, socialisatie, binding en ontdekken
staat hierbij centraal. Lichaam (balans),
geest (hersenuitdagingen) en combinaties samen met de baas (vreemde zaken in spelvorm) komen aan bod. Dit alles is echt
een aanrader voor eigenaren met een jonge Hovawart.


Lunchtafel-lezing:

Tijdens de lunchpauze was er de mogelijkheid om diverse vragen
te stellen en te behandelen.
Dit alles onder het genot van een lekkere en goed verzorgde lunch.


Mini coursing:

Mini coursing is een kleine vorm van lure coursing en baanrennen. Bij lure coursing wordt op een groot veld met behulp van klossen een zigzag parcours uitgezet.
Daar langs wordt een draad met een sleep-haas getrokken door een elektro-motor.
De sleephaas is meestal niets meer dan een plastic tas, stuk stof of konijnenvel. Mini- coursing is hetzelfde principe in het klein.
Het parcours wordt opgezet in een ruime cirkel of ovaal net als bij baanrennen.


Vachtverzorging:

De workshop vachtverzorging was speciaal gericht
op de Hovawart. Waar moet je op te letten,
wat kan je zelf doen. Denk aan de verhaarperiode, vacht, tenen, nagels, oren, etc..

 


Steppen met je hond:

De hond kan naast de fiets lopen, met je hardlopen maar je kunt dus ook steppen. Je bent immers ook in beweging en daaraan moet de hond wennen. Overstappen, hond aan heupriem en stukje oefenen.

Voordelen van het steppen:
Het is minder belastend voor knieën en enkels dan hardlopen.
Het is goed voor buik, benen en billen.
Het is samen bezig zijn, je band versterken, gezond en lekker buiten.


Terugkijkend op deze dag was het een leerzame
en actieve workshop.

Evenementen commissie en vrijwilligers bedankt voor het organiseren van deze leuke dag.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
18 juni/10 juli: Workshop Suppen met de Hond.

Op zaterdag 18 juni en zondag 10juli zijn in Loosdrecht en in Driehuizen workshop's Suppen met de Hond gehouden.

“Bij suppen zit/sta je samen met je hond op een soort grote surfplank. Je peddelt over het water en kunt op allerlei plekken komen die op andere manieren, zonder vaartuig, moeilijk toegankelijk zijn. De hond zit meestal voor op de plank, op een kleedje of iets dergelijks waardoor er voldoende houvast is.”


"De Hovi's zijn relaxter
dan hun Baasjes""Moe maar voldaan, een prachtige ervaring"
Evenementen commissie en Inge bedankt
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 april 2016: Workshop Puinzoeken

Op zondag ochtend waren 16 hovawarts met hun begeleiders verzameld in Stuifzand bij Hoogeveen. Plaats van handeling was het plaatselijk sloopbedrijf. De workshop werd verzorgd door mensen van de Stichting Oger Zoekhonden. Deze stichting  leidt honden en hun geleiders op voor het zoeken naar vermiste personen, zowel levend als overleden en in alle mogelijke omstandigheden.

Eerst kregen we een uitleg over hoe het zoeken met honden in zijn werk gaat. Er is een verschil tussen zoeken en speuren, en dat bij speuren de hond wel de geur van de te zoeken persoon krijgt aangeboden maar bij zoeken niet. Bij zoeken gaat de hond op zoek naar alle personen die zich, zittend of liggend, in een bepaald gebied bevinden. Heeft de hond een persoon gevonden, levend of dood, dan moet hij dat kenbaar maken aan zijn begeleider. Daarvoor bestaan weer verschillende methoden: blaffen, bringselen en leegverwijzen.

"Eerst verkenning
en daarna het
echte zoekwerk"


"Slachtoffer gevonden"

"Hallo"
Let eens op!!

 


's Middags wisselden de groepen van puinbult en trainers. Dit keer was het verstek gebied dichtgemetseld met isolatieblokken. De honden kregen nu ook minder prikkels mee om toch het verstek binnen te dringen.

Tot slot van de training moesten de honden één voor één een 25 meter lange gang onder een puinbult door, dit om naar een slachtoffer te gaan die aan het eind van die gang zat.
In de gang was het pikkedonker en behoorlijk koud, echter de verlokking van het speeltje of een beloningskoekje aan het eind van de gang verleidde elke hovawart toch de gang door te lopen.

Conclusie van dit alles, een zeer leerzame en goed georganiseerde dag. Iedere deelnemer ging dan ook samen met hun Hovi voldaan huiswaarts.

 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
22 augustus 2015: Workshop Waterwerk deel III

Nog nagenieten van Waterwerk II in juni, werd er door de HCN al een vervolg workshop georganiseerd, dit wederom door Petra Driessen.

Een warme zomerdag, een mooie locatie in Geervliet, koffie/ thee en lekkers verzorgd door Petra, onze Hovawarts die stonden te trappelen om het water in te gaan, een leuke groep baasjes, kortom alles aanwezig voor een heerlijke werkdag op en in het water. Tijdens Waterwerk II hadden de honden al gewerkt met een pop. Nu moest er een ‘echte’ drenkeling gered worden, wat sommige honden best even spannend vonden.

De honden zijn inmiddels goede zwemmers geworden en gaan niet meer aan de lange lijn het water in, maar zwemmen los. Eerst moesten ze een reddingsboei bij de boot komen halen en deze naar de drenkeling brengen. Daarna een stapje verder: de hond bracht de reddingsboei, liet deze los, pakte het slachtoffer vast (aan een dummy) en bracht hem naar de kant.
Als laatste oefening mochten de honden vanaf de boot in het water springen, naar de reddingsboei zwemmen en deze naar de drenkeling brengen.


Het is erg leuk om te zien
met hoeveel plezier elke hond
aan het werk is
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27 juni 2015: Workshop Waterwerk deel II
Eindelijk zomer, eindelijk waterwerk met een internationaal deelnemersveld.
De HCN organiseerde in samenwerking van Petra Driesen een workshop waterwerk. Er waren drie deelnemers uit België, drie uit Nederland, maar om aan het minimum aantal deelnemers te voldoen deden ook een witte Herder en een Beaucheron mee. Leuk de verschillende karakters van de diverse honden te zien. De ene is voorzichtig, de andere onderzoekend en weer een volgende stort zich zonder reserve vol overgave in het water. Eerst moest er een dummy uit het water worden gehaald, daarna een dummy aan een bodyboard en tot slot de dummy aan de roeiboot. Hierbij bleek dat niet voor alle honden zwemmen een vanzelfsprekendheid is.

"Rustig aan, het komt goed"

Als laatste onderdeel van de dag mocht daarom iedere hond samen met de baas mee in de boot. Wanneer je dan uit de dummy uit de boot gooit , moet je (noodgedwongen) wel zwemmen om de dummy op te halen. Eigenlijk ging ook dat bij alle honden goed, al moest één van de baasjes wel voordoen hoe dat moest …. Kortom een heerlijke dag voor honden en baasjes, waarbij de één wat natter was dan de ander!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 juni 2015: Dogmania Day
Dit jaar was dit evenement bij KC Pampus; en mooie locatie, goede verzorging en heerlijke lunch. Met dit jaar worskhops Breitensport, Hoopers, Ttouch en Tips en Tricks. Kortom een gezellige dag, enthousiaste hovawarteigenaren.
"Dat zoveel honden op één locatie zonder problemen met elkaar en hun baasjes plezier kunnen hebben! komt vast door het ras!! “"Breitensport"

"Ik had niet verwacht dat mijn jonge hond dit zo leuk zou vinden. Eerst de botten steviger laten worden en dan eens kijken hoe we hier mee verder gaan".


"Hoopers"

"Een openbaring dat een aantal basisoefeningen van Hoopers zo snel kunnen worden aangeleerd".

"TTouch"

"TTouch is niet alleen voor mijn hond goed. Ik word er ook rustiger van".

 

"Tip en tricks"

"M'n moeder (85) was er ook bij en heeft ook genoten. Toch weer goeie dingen geleerd om blokkades, stijfheden in bewegingen wat losser te maken en als we dit rustig aanpakken moet dit werken, leuk voor baas en hond".


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 oktober 2014: Workshop Waterwerk deel I, voor beginners
Het waterwerk is een unieke dagvullende workshop die plaatsvindt op een prachtige locatie gedurende het voorjaar en de zomermaanden. Een evenement waar je samen een heerlijke dag uit bent. Lekker in de zon, en de hond is heerlijk aan het werk in het water.
 
In de beginners workshop wordt het apport uit het water geoefend waarbij we gebruik maken van verschillende voorwerpen. Een dummy en bijvoorbeeld een bodyboard. Dat laatste is al wennen voor de hond: het sleept met je mee….
Eenmaal bedreven in dit onderdeel werken we vervolgens met de boot waarin de eigenaar plaatsneemt. De hond leert op commando de boot terug naar de kant slepen.

In de vervolgcursussen (deel II en III) in 2015 wordt het waterwerk uitgebreid. In deel II gaat de hond steeds verder en dichterbij de boot de dummy pakken. Plus in deel II wordt er gewerkt met een slachtoffer (pop). Deze drenkeling moet worden gered en zonder kleerscheuren naar de kant worden gebracht.
Ook gaat de hond altijd een rondje mee in de boot. Dat is ook wennen. En, waar zij en hun baasje dat willen, mogen ze ook van de boot leren springen en de boot naar de kant slepen.Een nieuw onderdeel in de gevorderden cursus (deel III) is het werken met een vlot dat door vier personen wordt bevaren. De honden leren in tweetallen het vlot naar de kant brengen.

Deze workshops zijn geschikt voor alle honden die  goed kunnen zwemmen. Ook jonge honden zijn van harte welkom, voor hen worden de oefeningen aangepast.
Een dag waar iedereen lekker moe en voldaan vandaan komt!


Foto impressie: